Hvite slaver i Nord-Afrika

White Gold: The Extraordinary Story of Thomas Pellow and Islam's One Million White SlavesDocument.no skriver om en bok av Giles Milton:

På de fleste befolkede øyer i det indre Middelhavet ligger byen som en festning på en fjelltopp. Det vil si, det er ofte to byer, en ved vannet, og en på en høyde. Å få et skip i sikte betød uvisshet: ottomanere og pirater gjorde farvannene utrygge. De italienske bystatene, fremst Venezia, var også på erobringstokt.

Men de tok ikke slaver. Det gjorde piratene og ottomannerne. Man fornemmer det i byene/festningene: stenene taler. Hvilke lidelser har de ikke sett, når familier splittes og føres bort. De hvites slaveri har vi hørt svært lite om. Er det fordi det er dårlig dokumentert, eller fordi det ikke passer inn i den store fortellingen om vestlig utbytting og imperialisme?

Tiden må være inne for større nyanser.

Share
This entry was posted in Samfunn. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.