Valg i Israel endrer landskapet

Israel avholdt valg til det 17. Knesset 28. mars, et valg som totalt endret det politiske landskapet. Sentrumsorienterte Kadima, som Ariel Sharon dannet i november, fikk flest mandater, men ikke så mange som meningsmålingene tydet på. Grunnen er at det israelske arbeiderpartiet scoret på sosiale spørsmål og at lederen, fungerende statsminister Ehud Olmert, ikke er like populær som Ariel Sharon. Olmert skal nå forsøke å danne en koalisjonsregjering og få gjennomslag for sitt hovedmål, tilbaketrekking av deler av Vestbreden, samt trekke opp permanente grenser for Israel.

Spennende tider går den nye koalisjonsregjeringen i møte, særlig når den skal forsøke å få til fred med de palestinske selvstyremyndighetene med president Mahmoud Abbas fra Fatah og statsminister Ismael Haniyeh fra Hamas.

Her er sammensetningen av det 17. Knesset

Kadima 28
Labor 20
Shas 13
Yisrael Beitenu
Likud 11
National Union / NRP 9
Gil (senior citizens) 7
United Torah Judaism 6
Meretz 4
United Arab List 4
Balad 3
Hadash 3

Share
This entry was posted in Politikk. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.