« Kan konkurransetilsynet stoppe Vollvik? | Forsiden | Samnorsken gravlagt? »

September 01, 2005

Islandsk oppkjøpsappetitt

Undertegnede avsluttet nettopp en ukes tur til Island der vi fikk anledning til å studere landets økonomi. Island har siden 14 år tilbake hatt en konservativ regjering som har liberalisert og åpnet opp økonomen betraktelig. Dette har ført til en boom på Island. Det bygges overalt og eiendomsprisene i Reykjavik har gått rett i taket. Investeringene på Island fra utlandet er også betydelige noe som gir høy etterspørsel etter islandske kroner og dermed meget høy kronekurs. I en så liten økonomi som den islandske vil store utenlandske investeringer slå meget hardt ut.
Den høye kronekursen er hovedårsaken til at islendingene nå er på oppkjøpsraid. Først og fremst i Norden og i England viser islendingene stor appetitt. Og det er klart at fra det perspektiv i islandske kroner er det mye som fortoner seg relativt billig på kontinentet. Som vi har skrevet tidligere mener vi islandske kroner er sterkt overvurderte og at det vil komme en korreksjon. Men, inntil korreksjonen kommer kan vi forvente ytterligere oppkjøp fra islendingene. De islandske oppkjøpene er en naturlig motreaksjon på de store utenlandske investeringene på Island.
Islendingene viser spesielt stor appetitt på banker og rene finansielle investeringer. Dette er også drevet av den høye islandske kronen som gir islandske selskaper meget sterk balanse i islandske kroner, noe som til stor grad vil forsvinne dersom den islandske kronen depresieres med 10-40% som en del aktører mener er fallhøyden nedover. Man kan også spørre seg om islendingene har kultur, tradisjon og kompetanse for å drive store finanskonsern i utlandet. Men, lykken smiler jo som kjent til den som våger å ta risiko. Som kanskje den mest spennende observasjonen vi gjorde på Island var at ingen kjente til ”Janteloven”. Greit nok at de ikke kjenner til navnet slik Aksel Sandmose beskrev det tenkte vi og beskrev da fenomenet bak janteloven med at folk trykker hverandre ned, at folk begrenser sin utfoldelse fordi de er redd for hva andre vil synes og generell missunnelighet. Vi tok for gitt at di ville kjenne seg igjen. Men nei, å trykke hverandre ned sier du? Nei her på Island prøver vi å hjelpe hverandre, Janteloven sier du – nei der forstår vi ikke hva du mener.
Island er et spennende sted, som å komme kulturelt tusen år tilbake i tid i Norge til tiden før kristendommen kom. Janteloven kom antagelig med kristendommen, men den slo egentlig aldri rot på Island. Skal vi forstå den islandske oppkjøpsappetitten hjelper det å tenke på at de overhodet ikke er hemmet av noen jantelov.

Hans Jørgen Lysglimt

Posted by Farmann at September 1, 2005 11:15 FM

Trackback Pings

TrackBack URL for this entry:
http://www.farmann.no/cgi-bin/mt-tb.cgi/280

Comments

Post a comment
Remember Me?