« Uendret rente fra Norges Bank | Forsiden

September 21, 2005

Thorbjørn Jagland blir stortingspresident

Thorbjørn Jagland blir ny stortingspresident. Carl I. Hagen forventes å bli visepresident. (NTB) "Jeg har stor respekt på Carl I. Hagen" sier Jagland til Redaksjon En på NRK onsdag kveld. "Man kan ikke bare gjemme bort et parti med 20% av landets stemmer." sier han videre. Farmann kommentar: Det kan virke som at Ap tar FrP på mer alvor en det den sittende regjeringen har gjort. Den pågående oppvasken i sittende regjering bør uansett endre med at noen hoder ruller. Gjennom å ikke gå i forhandling med FrP har sittende regjering satt landet på et rød-grønt spor de nærmeste fire årene. Et samarbeid med FrP kunne forhindret at dette skjedde, og det gjør saken nesten utilgivelig.

Posted by Farmann at September 21, 2005 08:46 EM

Comments

Tror nok egentlig Jagland som stortingspresident kun skyldes at da slipper Bulke-Jens å ta ham med i regjeringen. Det hadde nok blitt problematisk å hoppe over Jagland i regjeringskabalen om han ikke hadde hatt noe annet å drive med. Og det tror jeg nok ikke Bulke-Jens har særlig lyst til.

Posted by: Terje at September 22, 2005 10:55 FM

Jagland til presidentskapet er opplagt en del av regjeringskabalen. Det er også vanskelig å komme utenom Hagen, som vant en brakseier på borgerlig side, mens Høyre var den store taperen. Høyre dristet seg ikke til å lansere egen statsministerkandidat, men tviholdt på Bondevik.
Dette var nok ikke noen smart strategi. Men Erna Solberg kommenterte etterpå at når de mistet så mange stemmer til FrP var det et tegn på at velgerne ønsket mer høyrepolitikk.
Ja, så flott da. Men hva med å innse dette før valget, og åpne for å ta med FrP i en regeringskabal, og bare si "take it or leave it" til Bondevik? Hvis Bodevik da hadde skjønt hvor landet lå ville MULIGENS Hagen ha avlyst Bondevik-jakten, for den ble jo motivert av sistnevntes uforsonlige linje.
I stedet for klarte Høyre å rote dette skikkelig til, og fikk selvsagt som fortjent, men allikevel, skal vi tilgi Høyre for ikke å skjønne det opplagte? De måtte ha gått til valg på at FrP skulle bli invitert inn i varmen, om det skulle være noe håp om å beholde flertallet.
Hvordan kunne de unngå å innse dette, og det gjelder også de andre to regjeringspartiene?
Ubegripelig.
Det gis ikke poeng for å skjønne ting først etter at det er for sent.
Men nå virker det som om Høyre er parat til å ofre Inge Lønning som kandidat til visepresidentvervet, og i stedet støtte Hagens kandidatur. Ikke et sekund for tidlig, veien til regjeringsmakt går ikke lenger gjennom KrF anført av den fundamentalistiske Høybråten, KrF ble halvert denne gangen. Veien til regjeringsmakt går nå gjennom å blidgjøre FrP.

Posted by: PAR at September 25, 2005 09:54 FM

Veien til regjeringsmakt går gjennom å blidjøre FrP?

Erna Solberg sa i valgkampen, på spørsmål om H og FrP bør søke sammen, at dette både beror på matematikk og politikk.

FrP er for ustabile til å ha et regjeringssamarbeid med. De svikter sitt eget program (barnehaveforliket, nedsalg av statlige eierandeler i næringslivet).

I Oslo gjorde H det flere nå ber dem gjøre på riksplan; byttet ut KrF/V med FrP. Resultatet ble (som Erna påpeker) et regjeringssamarbeid i mindretall, der hele flertallet ligger til venstre for regjeringen. Det betyr at i alle saker der opposisjonspartiene er enige seg imellom, blir regjeringen (byrådet) nedstemt.

I Oslo kan ikke FrP drive egen politikk på: skjenkeregler, byfornyelse, integrering/innvandring, privatisering, kollektivtrafikk, bompenger osv osv osv.

Hvordan ville dette sett ut på riksplan, tro?

Posted by: Pleym at September 25, 2005 01:44 EM

Post a comment
Remember Me?