« Frihetsbegrepet | Main | Luften går ut av USAs boligmarked »

Värmlands, Sveriges & Norges samhandling

Värmlands Museum har i disse dager en utstilling ved navn 'Sverige + Norge = SANT?'

Museet har endel opplysninger om svensk-norsk samhandling i nyere tid.

I år 2003 handlet nordmenn for 1 milliard kroner i Värmland. Olav Thon har investert 1 milliard kroner i et kjøpesenter i Töcksfors.

Norsk grensehandel i Sverige var i år 2000 3 milliard kroner. Svensk grensehandel i Norge var for samme år 100 millioner kroner. Bare for noen årtier siden var det mere svensk innkjøp i Norge enn motsatt.

Värmlänninger er ifølge utstillingen bedre etablert i Norge enn motsatt. I år 2004 var det 105 norskeiede foretagender i Värmland. Det tilsvarende tall for hele Sverige for år 2002 er 1108.

Antall värmlänninger som flyttet til Norge i år 2004 var 547 personer. For perioden 1968-2004 var antallet personer 12858.

Gjennomsnittlig antall personbilpasseringer per døgn i år 2002 for den svensk-norske grensen var 23860, mens tilsvarende tall for grensen ved Töcksfors var 3000.

Antall värmlänninger som arbeidspendler til Norge var for år 2001 3023, mens antallet värmlänninger med lønnsinntekt i Norge for det samme året var 4835. Antall norske arbeidspendlere til Värmland var for det samme året 129. Värmland kommer som arbeidspendlerleverandør nummer 2 blant svenske län kun forbigått av Västra Götaland.

Utstillingen forteller også noe de fleste som har vært i Sverige de seneste årene, allerede vet, nemlig at Statoil finnes over hele Sverige. Videre får man vite at Schibsted er et av Sveriges største avisforetagender. Norges største kunstmuseum ledes av en svenske, mens Svenska Filminstitutet ledes av en nordmann.

Utstillingen forteller også om den havererte avtale mellom Telia og Telenor og om 40 % av Volvos aksjeiere som sa nei til én milliard kroner fra den norske stat.


Latest Original Farmann Articles:


Active Treads On Farmann Forum (open forum):


Secure Fast Email And Webhosting By Www.Runbox.Com
Runbox - The Leader In Premium Email And Webhosting
Runbox Premium Epost og Webhosting