« Valg i Israel endrer landskapet | Main | Gull og sølv når nye høyder »

Tøffe koalisjonsforhandlinger i Israel

Valget i Israel resulterte i at Kadima, partiet som tidligere statsminister Ariel Sharon dannet i november, fikk flest mandater, men 28 av 120 mandater i Knesset innebærer at partiet må forhandle med det israelske arbeiderpartiet (Avoda), som fikk 20 mandater, Shas, som fikk 13 mandater og mulig en av overraskelsene, pensjonistene i Gil, som fikk 7 mandater. Valget var en skuffelse for lederne i Kadima, som hadde håpet å få et større forhandlingsrom for sine hovedsaker. Det er spennende å se om det er mulig for Ehud Olmert å danne en koalisjonsregjering med Amir Peretz i Avoda, Eli Yishai i Shas og Rafi Eitan i Gil.

Den andre store overraskelsen i valget er at Likud, partiet som ledes av tidligere statsminister Benjamin Netanyahu, og som har dominert israelsk politikk de siste 30 årene er skjøvet ned til posisjonen som 5. største parti i Knesset, med en fraksjon på 11 mandater bak Kadima, Avoda, Shas og Israel Beitenu. Det er ekstra smertelig for Likud at de ikke kun fortsetter i opposisjon, men heller ikke er det ledende opposisjonspartiet på høyresiden. Den posisjonen overtar Israel Beitenu som ledes av Avigdor Lieberman. En av forklaringene på Likuds elendige resultat er at Netanyahu er meget upopulær, og nå slipes knivene i Likud.

Farmann vil komme tilbake med kommentarer når ny regjering er dannet. I mellomtiden abefaler vi Haaretz, www.haaretz.com og Jerusalem Post, www.jpost.com


Latest Original Farmann Articles:


Active Treads On Farmann Forum (open forum):


Secure Fast Email And Webhosting By Www.Runbox.Com
Runbox - The Leader In Premium Email And Webhosting
Runbox Premium Epost og Webhosting