Trading ahead

Våre kjøp og salgsanbefalinger i det korte og mellomlange perspektivet:

Gull
Gullet noteres nå i USD 684. Vi har anbefalt gull aktivt siden det sto i USD 510. Gullet skal videre opp. Dersom du er inne i gull allerede, er det like greit å holde posisjonene. Den forsiktige investor venter litt og ser om det kommer en rekyl før det er på tide å gå inn igjen.

Sølv
Vi ville være mer forsiktig med sølv. Sølv har hatt en utrolig oppgang siden i fjor, men dette er drevet av spekulasjon som fort kan snu.

Aksjer
Markedet svømmer over av likviditet. Vi vil se flere store M&A-dealer i tiden som kommer. Posisjoner i selskaper der M&A er sannsynlig er interessant. Identifisér selskaper som kan få M&A-aktivitet men der kursen ennå ikke har stukket opp. Mamut er et slikt selskap.
Dersom vi får turbulente tider på valutamarkedet, vil alle typer aksjer som anses som trygge havner bli populære.

Eiendom
Eiendomsprisene i Norge er for det meste overpriset, men vil fortsette opp for både boilg og næring. Bolig er overpriset, men den type sterke pristrender vi ser nå har en tendens til å “overshoot” kraftig før det kommer en korreksjon.
Ønsker du eksponering i næringseiendom er Olav Thon ASA et godt alternativ, ikke minst fordi du kommer deg ut på timen.
Eiendom er fremdeles billig i deler av Sverige, i Tyskland og muligens i USA (med reservasjon for valutaen).

Obligasjoner
Rentene holdes fremdeles kunstig lave over hele verden med innsprøyting av ny likviditet. Dette presser obligasjonsprisene opp (renten ned). Obligasjonsprisene er nå på vei ned (renten opp), men vi er fremdeles et godt stykke fra der den skal være (naturlig rente pluss inflasjon). Før eller senere vil renten komme dit den skal være, og da vil obligasjonsprisene synke (renten opp).

Valuta – USD
Vi frykter oppgangen i gull og tildels olje er første steg på nedgangen i USD. Vi anbefaler å posisjonere seg for en nedgang i USD, som kan bli kraftig. Selg USD og kjøp en blanding av NOK og Sveitsiske Franc og eventuelt noe SEK. Vær forsiktig med assets i USA. Shorting av selskaper som har inntekter i USD kan bli interessant for eksempel svenske skogsaksjer og teknologiaksjer med stor eksportandel som Tandberg Televisjon.
Land med voldsomme handelsoverskudd har ikke så mange andre valg enn å kjøpe USD, men dette vil ikke fortsette i det uendelige. Disse landene vil etterhvert søke seg til andre asset classes, og når det skjer vil effekten bli dramatisk.

Valuta – NOK
Norske Kroner viser fantastisk styrke. Utlendingene kjøper NOK hals over hode. Denne trenden vil fortsette. Her kan man helt klart gå inn og så ligge på været og se det hele an. Gå inn i NOK nå og se på hva som skjer med oljeprisen og Oslo Børs. Så lenge oljen og børsen er opp opp opp, vil norske kroner følge med opp. Dersom oljeprisen og Oslo Børs snur bør, du komme deg ut av NOK ASAP. Fall i USD vil også gjøre NOK til en trygg havn som vil presse kursen ytterligere opp.
Tenk også på at du som nordmann uansett er posisjonert kraftig i NOK, så dine kjøp vil eksponere deg ekstremt hardt i denne valutaen.

Share
This entry was posted in Finans. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.