Inflasjon eller deflasjon?

Inflasjon eller deflasjon er den store debatten nå.
Fra Farmann forum:
http://www.farmann.no/forum/showthread.php?p=2523#post2523
Takk for at du (Lysglimt red anm.) la ut Mish sitt innlegg om Peter Schiff. Jeg leser selv både Mish og Schiff, og det vil jeg anbefale alle som ønsker å gjøre seg opp en mening om dagens situasjon å gjøre. Det er nemlig sunt å høre begge sider argumentere for sine synspunkter. (Hvis det er noen her som bruker Google Reader, så vil jeg gjerne legge dere til som venner der så vi kan dele gode blog-innlegg).

Nå har Fed nettopp i dag annonsert at de akter å gjøre det som jeg har markert med (*) tidligere i tråden, nemlig kjøpe “long term treasury bonds” for å få ned lånekostnadene til USA. Staten kan dermed finansiere sine Keynesianske pakker og disse pengene vil _utvilsomt_ gå ut i økonomien. På kort sikt ser det ut som vi får en liten oppgang i aksjekurser også pga planene om å skille ut dårlige assets i en såkalt “Bad Bank”. Men vil de nye midlene bli brukt til å betjene gjeld (ikke inflasjonsdrivende), eller generell vekst?

Jeg er fortsatt ikke sikker på om det blir inflasjon eller deflasjon som kommer til å dominere fremover. Min strategi på kort sikt er å vente på litt oppgang for så å bygge opp short-posisjoner og kjøpe billige puts igjen. Tenker å shorte om S&P 500 kommer opp mot 1100. Kommer til å satse på deflasjon i medium tidsperspektiv og holde øynene åpne for inflasjon. Tenker å holde øynene åpne for vesentlig større redningspakker som kan indikere inflasjon.

Kort sikt (uker, kanskje måneder): Obama-faktor, “Bad Bank”-pakke og Feds kjøp av statsgjeld gir rally.
Medium (måneder, kanskje år): Deflasjonen er ennå ikke over. Mer arbeidsløshet.
Lang: Inflasjonen kommer når pengetrykkingen når størrelsesorden nok til å dekke alle tapene som har skjedd og mere til (dette blir fort titalls trillioner dollar, så 800 milliarder imponerer meg slettes ikke), og de som ennå har cash mister “troen”.

Men, vær forberedt på å ta feil, og sett “stops” på alle investeringer av en viss størrelsesorden. Ikke flytt stops annet enn oppover. Ikke kjøp mer av noe du har tapt på for å “få ned gjennomsprisen”, om ikke det var planen å gå inn gradvis fra starten av. Jo, og ikke ta noe du leser for god fisk (særlig ikke det jeg skriver=), men sjekk påstander og tenk selv.

Geir Engdahl
Geir Engdahl er moderator på Farmann Forum, hans hjemmeside er gebweb.net.

Share
This entry was posted in Økonomi. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.