Dubai er begynnelsen på neste fase

(In Norwegian.)
By Hans Lysglimt:

Nå faller korthuset Dubai, og det er bare begynnelsen på neste fase i krisen. Tilsvarende problemer som de som nå er avdekket i Dubai finnes på en rekke nivåer i de internasjonale finansielle systemene.
Bankene sitter på enorme tap i balansen som ennå ikke er tatt.
Amerikanske statsobligasjoner er kunstig oppblåst (renten er kunstig lav) og her ligger det enorme tap når dette blir normalisert.
Statsfinansene i hele den vestlige verden er fundamentalt konkurs på lang sikt.
Det overraskende er ikke at de dukker opp, men at de klarer å holde dem skjult så lenge som de gjør.

30 år med økonomiske utskeielser ridende på en bølge av inflasjon vil kreve sin pris. Den prisen må betales i denne runden, det er vår overbevisning i Farmann. Vi tror ikke de klarer å inflatere seg ut av dette og forskyve problemene en bølgelengde til, slik de nå har gjort siden krigen.
Den deflatoriske kraften trekker balongen ned mot jorden med en sterkere kraft en de klarer å blåse varm luft inn i den. Turbulensen i forsøkene gjør at investorer faller av balongen og knuses mot bakken. Faller Dubai forsvinner titalls milliarder dollar i belånt egenkapital, et tap på 1 milliard dollar gir 5 eller 10 milliarder dollar i tapt likviditet = deflasjon. Dette gir igjen ytterligere tap. Det er dette Alan Greenspan har kalt ”cascading cross defaults” – at tapene kommer som fallende dominobrikker.

I Farmann har vi sett med vantro på børsoppgangen siden mars. Vi har sittet i gull, og anbefalt gull – det har gått svært bra, men ikke så bra som aksjemarkedet. For de som har gått inn i aksjemarkedet er det bare å gratulere – men samtidig minne om at gevinstene eksisterer på lånte penger og på lånt tid. Vi anbefaler alle å selge alt av aksjer i dag, for å beskytte seg mot den dramatiske nedgangen vi ser komme i neste fase av finanskrisen.

Vi har siden mars oppgangen begynte ment at vi vil se nye bunner før dette er over. Oppgangen i markedet er fyrt opp av de nye kredittrammene statene har etablert. Disse nye pengene var ment for realøkonomien, men disse pengene har funnet vei først og fremst til børsen og obligasjonsmarkedet.

Risikoen i denne runde er ekstremt mye høyere en ved forrige topp i 2007. Dette fordi rentevåpenet er brukt opp. Dersom panikken kommer tilbake, som vi tror den vil – kan ikke sentralbankene sette ned renten igjen for å proppe opp markedene. Renten er allerede nullet. Sentralbankene må derfor ty til andre midler. Vi tror sentralbankene ved neste panikk vil gå inn og kjøpe aksjer direkte på børsen. Det er viktig å huske at sentralbankene kan gjøre akkurat hva de vil. De kan trykke penger og kjøpe aksjer, obligasjoner, hus, biler, kunst – ja hva som helst. Inflasjonsmålet er kun en fordekket måte å manifestere det maktgrepet den politiske eliten har på økonomien, på hele samfunnet.

Vår anbefaling i Farmann ligger fast:

Fysisk gull (selv om vi maner til noe forsiktighet siden gullet har steget så kraftig i det siste.)
Aksjer i gullproduserende selskaper.
Noe sølv.
Diversifisert i flere typer kontanter spredd over flere institusjoner i flere land.

27. november 2009
Gran Canaria
Hans Jørgen Lysglimt

Denne artikkel kan republiseres i sin uendrede helhet og med følgende linker medfølgende:

Linker:
Farmann: http://www.farmann.no
Twitter: http://www.twitter.com/lysglimt
Facebook: http://www.facebook.com/#/pages/Farmann/19594808379?ref=ts
Tollfritt.org For Tollfri Privatimport: http://www.tollfritt.org
International media forum: http://www.tvally.com
Epost – webhosting: http://www.runbox.com
Facebook applications: http://www.irunbox.com
Internet marketing: http://www.collectia.com

Share
This entry was posted in Økonomi. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

One Comment