Munch-muséet til Bjørvika, meningsløst tapssak for Fremskrittspartiet

Av Odd Gunnar Skagestad
14 mai 2011.

Det er knapt til å tro: Oslo Fremskrittsparti har nå muligheten til å gjøre sin største brøler noensinne – og ser ut til nettopp å ville gjøre det, begjærlig og med åpne øyne!
Det dreier seg om byrådets spinnville idé om å rasere Munchmuséet og overføre kunstverkene til et nytt, søkkdyrt såkalt ”signalbygg” i Bjørvika. Bygget kalles Lambda. Alle som har så mye som kastet et blikk på tegningene, vil umiddelbart forstå at noe mer dysfunksjonelt kan knapt tenkes. Ingen kan fortelle hvorfor dette endelig må gjøres. Ingen kan fortelle hvorfor det er så viktig å sløse bort milliardbeløp av skattebetalernes penger på en teknisk håpløs, gjennomført klønete og ekstremt upraktisk ”løsning” på et ”behov” som i utgangspunktet faktisk ikke eksisterer.
Alle forstår at byrådssamarbeid koster. Noen ganger må den ene part jenke seg for at den andre skal få gjennomslag for sine hjertesaker. Men dette er ingen hjertesak for noe parti. Dette er en sak hvor et bevisstløst Høyre har latt seg manipulere av en aktivistisk fraksjon. Men man skulle forvente noe bedre av Fremskrittspartiet enn å la seg slepe med på ferden.
Dette skulle aldri ha vært et tema i kommunevalgkampen. Men dere i byrådet har sørget for at det er blitt det – og dette er det kun sosialistene som vil vinne på.
Lambda er et gespenst så stygt at det halve kunne vært nok, som de sier i Østfold. Så heslig at det utfordrer vår estetiske fatteevne. Men estetikken er ikke det viktigste her. Hovedproblemet er hele prosjektets meningsløshet. Dette skrekkinnjagende arkitektoniske uttrykk kan ikke vurderes isolert fra den prosessen som har ligget forut for den situasjonen som vi står overfor idag. Det har vært en prosess som, lik et føreløst tog som er kommet i drift, ruller frem med et ustoppelig momentum og en ubønnhørlig egendynamikk.
En prosess hvor Oslo FrP har begått den enestående dumhet å la seg hekte på Høyres råkjør om å kjøre gjennom denne saken før årets kommunevalg – mot all sunn fornuft og mot folkeviljen! Hvor er det blitt av partiet ”for folk flest”? Hvis Oslo FrP virkelig akter å tape høstens valg, er dette måten å gjøre det på!
Spørsmålet om Munch-muséets lokalisering burde aldri vært reist – svaret har vært gitt helt siden museumsbygningen kom på plass på Tøyen i 1963. Et vellykket anlegg, og ikke minst en ytterst velvalgt plassering. Her er tomtegrunn og plass nok til det som måtte melde seg av utvidelses-, nybyggings- eller ombyggings-behov, – endog plass nok til å møte parkeringsbehovet. Her vil det kunne utvides i høyden såvel som i bredden, uten å skjemme omgivelsene. Men utrolig nok insisterer byrådet på at Edvard Munchs skaperverk for fremtiden skal stilles til skue i en fjorten etasjers gapestokk i et goldt og ugjestmildt nærmiljø, – en trafikkmessig blindtarm nede i vannkanten.
Hvordan denne prosessen er blitt styrt, er en gåte. Dette skjer iallfall ikke som følge av noe folkekrav. Noen har øyensynlig tenkt at dersom byen først skal skjemme seg ut, så kan man like godt gjøre det til gagns – med maksimalt sløs av skattebetalernes penger for å lage en teknisk uholdbar og gjennomført uhensiktsmessig ”løsning” på et ”problem” som i utgangspunktet ikke fantes.
For de mange av oss som faktisk er litt glad i denne rare byen vår, kan våre ansvarlige myndigheters opptreden i denne saken vanskelig fremstå som annet enn halsløs vandalisme.
Kjære Oslo FrP – ta rev i seilene før det er for sent! Ikke gjør partiet til medskyldig i denne toskeskapen! Ikke gi Ap og SV denne gratismuligheten til å vinne årest kommunevalg! Husk at det er lov å bruke vettet, – ja selv om vi er i tjukkeste byen er det tillatt å følge Fjellvettlovens § 8: ”Vend i tide, det er ingen skam å snu!”

Share
This entry was posted in Kultur. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.